Simpelweg grammatica

logo_klein

Als je een taal vergelijkt met een kleerkast, dan zijn de woorden de losse kledingstukken, en de grammatica de planken en kleerhangers. Zonder kleerhangers kan je in het wilde weg wat kleren uit je kast halen, en na een tijdje en met wat geluk vind je wel een acceptabele combinatie. Maar aankleden wordt zo wel een omslachtige en onhandige onderneming. Hetzelfde heb je met taal: je zal jezelf wel uit de slag kunnen trekken als je een handvol woordjes kent, maar echte gesprekken voeren, dat zit er niet in. Daarvoor moet je een basiskennis hebben van de manier waarop die taal ‘werkt’, de structuur. En dat is de grammatica.

Ook voor de spellingregels moet je enkele grammaticale termen kennen, zoals ‘werkwoord’, ‘vervoegen’, ‘zelfstandig naamwoord’, ‘voltooid deelwoord’ enz. Als je bv. niet weet wat een werkwoord is, zal je de dt-regel nooit begrijpen.

Veel mensen hebben het moeilijk om grammatica te begrijpen, te vatten. Daarom maak ik een reeks filmpjes waarin ik enkele basistermen en -structuren uitleg. Ik hoop dat ik hiermee enkele obstakels uit de weg kan ruimen, die het leren van een nieuwe taal, of een correcte spelling nu in de weg zitten.

Het zelfstandig naamwoord

Het werkwoord

Het werkwoord: stam en vervoeging

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s