De link tussen Becanus en ‘May God bless America’ (Engels)

Did Adam and Eve speak Dutch_ – Jewish World Features Israel News _ Haaretz

Een artikel over de link tussen Becanus’ theorie dat Adam en Eva Nederlands spraken (‘Diets’ = ‘Doutst’, dus de oudste taal) en het paradijs bijgevolg in Antwerpen lag, het Nederlandse en het Britse kolonialisme uit die periode en het idee dat Amerika ‘het beloofde land’ is. Op zijn minst intrigerend.

Aanvulling (met dank aan Clem Robyns, een van de samenstellers van het Canvasprogramma ‘Man over Woord’)

Het verhaal van Haaretz klopt niet. Becanus beweerde inderdaad dat Antwerpen gesticht is door een zoon van Noah, maar niet dat het Aards paradijs in Antwerpen lag. Hieronder het verhaal van Becanus zoals we het (na uitgebreide research en raadpleging van zijn Origines Antverpiae!  ) verteld hebben in Man Over Woord:

Johannes Goropius Becanus was een gerenommeerde en invloedrijk medicus die zich in 1555 in Antwerpen vestigde. Overigens: Becanus redde ooit Plantijn van de dood: hij kwam tussen toen die overvallen en zwaar toegetakeld werd. Hij werd later aandeelhouder van diens drukkerij. 
Op Plantijns persen verscheen in 1569 Origines Antwerpianae, waarin hij beweert dat Antwerps de oudste taal ter wereld is. Antwerps was volgens hem ouder dan Hebreeuws en ver verheven boven barbaarse talen als Latijns en Grieks. 
Volgens de man spraken ook Adam & Eva Nederlands/Antwerps.
‘Het Nederlands’ zoals wij het nu kennen bestond toen nog niet maar er waren vele ‘Nederlandsen’ naast elkaar. Hij sprak Brabants of Antwerps, dus voor hem was de taal van toen Antwerps. Daar verwijst hji ook duidelijk naar in z’n titel: Origines Antverpianae.
Antwerps was de goddelijke taal omdat het een volmaakte taal was. Het eerste bewijs daarvoor is dat het bestaat uit een aantal heel eenvoudige woorden en concepten waar je alle andere mee kan samenstellen.
Voorbeeld: varken: ver [ver] + ken [kennen] – een varken staat ver van de kennis
Een tweede argument voor de volmaaktheid van het Nederlands en zijn meest originele gedachte was dat de volmaaktheid bleek uit het feit dat een woord, als men het omgekeerd las, (ongeveer) het tegenovergestelde betekent. Voorbeeld: alp (berg) versus pla (plat) of lee (=leed) ‘lastig, vervelend’ versus eel (=edel) ‘edel, mooi’. 
Net zoals alle Nederlandse woorden volgens hem samenstellingen zijn van een beperkt aantal korte Nederlandse of Antwerpse woorden, geldt hetzelfde voor alle andere woorden van alle andere talen ter wereld, te beginnen met Hebreeuws, Latijn en Grieks:
Hebreeuws: Babel van babbelen
Latijn: aestas (zomer): aes-tas = tast aas = voedsel, in de zomer vind je veel voedsel
Grieks: Helios (zon) : helen = gezond maken

En hoe de taal dan naar Antwerpen is geraakt uit het aards paradijs?
Tijdens de zondvloed zaten Noah en z’n 3 zoons op de ark. 2 van z’n zoons trokken volgens Becanus naar het oosten en begonnen daar aan de toren van Babel. Daar ontstonden dus gigantische spraakverwarringen en God moest tussenkomen.
Z’n zoon Jafeth ging niet mee naar Babel, maar trok naar Antwerpen.
De Antwerpenaars hebben de oertaal dus kunnen bewaren, omdat hun voorouders niet aanwezig waren bij de bouw van de Toren van Babel. Later zijn de nakomelingen van Jafeth dan naar Italië getrokken.

http://www.canvas.be/video_overzicht/212030

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s